Coronadagboek #5

Chirokamp 2020

Van 22 tot 30 juli :

Coronadagboek #5


Met een tweetal gins en een gestoomde forel in mijn kip begin ik aan dit ‘dagboek’. Wat was er leuk en minder leuk aan deze dag zonder Chiro? Deze morgen rond half zeven een berichtje gestuurd naar mijn kleinkind Lize. Ze werd vandaag vijf en in tijden van Corona zijn de festiviteiten beperkt tot een veelvoud aan berichten op WhatsApp en deze avond met z’n allen van het gezin een kwartiertje facetimen. Ook dan kunt ge luid Happy Birthday zingen. Wonderlijk hoe we van alles proberen om toch maar verbonden te blijven.
Zo ook bij de Toppers. Jeroom en ik hebben gisteren een Topkrant Corola-editie één in mekaar gebokst. Voorlopig hebben we ideeën genoeg. Voor zondag mogen de Toppers, al dan niet samen met huisgenoten, een vuurtje maken in een nabijgelegen graskant. Iedere Topper heeft bij z’n Topkrant vijf Marshmallows en een brochettestok gekregen. Ze kunnen, in ruil voor een foto met gaar gestookte Marshmellow, Toppies en extra punten voor de meest aanwezige Topper verdienen. En ze worden ook uitgenodigd om op zondag om twee uur stipt te ‘schuifelen’ We hopen dat onze vurige oproep een beetje wordt opgevolgd. Hoe dan ook, volgende week brouwen we een nieuwe Topkrant, de Paashaaseditie, maar daar moeten we nog even op broeden.
Dagen zonder Chiro, wie had dat gedacht? Meer dan enkele tientallen jaren ben ik dat nu gewoon: tijdens de week een programmaatje brouwen, beetje dromen, beetje sakkeren, vrijdagavond naar de leidersvergadering en op zondag met de afdeling op zwier. En een klein, niet zo onnozel, wezentje krabbelt dat helemaal overhoop! Ik zie ons daar nog zitten met de leiders tezamen rond het beamerscherm: donderdagavond net over halverwege de leidersleefweek in de Paloeder. We moesten in ons kot blijven en voor de leidersploeg betekent dat eigenlijk: we moeten uit ons Paloederkot blijven. Plakkaatje aan de voordeur en schluus. Slikken was dat. Op vrijdagavond hebben we nog samen een dikke portie vislasagne in ons botten gespeeld en dat was het dan… Sindsdien komen alleen de zwijnsboeren nog naar de Paloeder. Niet helemaal waar, af en toe gaat de deur toch nog eens open. Nog een beetje afwassen, tenten, lichten, kabels, touwen en andere pruts in orde zetten. Voor als het straks weer allemaal mag en kan.
Wat ik het meeste mis? Samen, met velen of met minder, dromen, denken, drinken, lachen, plannen en beleven. Een plek bouwen om te spelen en daarvan leren zonder het te weten. De boel op stelten zetten, de tijd vergeten, de snelste, slimste en beste kunnen zijn, of zoals Kai net niet. Plagen. Samen dingen belangeloos doen, genieten van het samenzijn, ‘s morgens pannenkoeken serveren, verwonderd zijn om kleine dingen. Leren leven…
Stop met dat gepater! Natuurlijk blijven we in Chiro geloven. Straks of een beetje later vliegen we er weerom in. Met vereende kracht.
Jan Sn.

Lize: vandaag vijf jaar, losjes op haar nieuwe rolschaatsen, met de glimlach.

Copyright 2019 - chiroyvegem.be

 

Chirojongens Ingooigem - De Paloeder

Pastoor Verrieststraat 44

8570 Ingooigem

Facebook.com/chirojongensyvegem
Issuu.com/chirojongensyvegem
Chiro.be
De Banier

Alle rechten voorbehouden.

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en België.